Blogg

Vägen från Skype for Business till Microsoft Teams

Den 31 juli 2021 slutar Microsoft ha stöd för Skype for Business Online. Det innebär att det slutar komma uppdateringar till applikationen, men i förlängningen också att det inte kommer gå att använda Skype for Business Online efter det datumet. I stället förespråkar Microsoft plattformen Microsoft Teams över Skype for Business Online.

För de som fortfarande använder molnversionen av Skype for Business så börjar det brinna i knutarna för att byta till en annan kommunikationslösning. Men samtidigt så gäller det att inte göra förhastade beslut. I övergången från Skype for Business till Microsoft Teams så finns det några delar som är värda att ha i åtanke.

Skype for Business – Online och Server

Skype for Business finns i tre olika upplagor. De är Skype for Business Online, Skype for Business Server 2015 och Skype for Business Server 2019. Den främsta skillnaden är att Online är molnbaserad och Server är lokalt hyst.

Den molnbaserade versionen av Skype for Business använder samma infrastruktur som från Microsoft Lync – en tidigare kommunikationslösning från Microsoft. Digitala möten via Skype for Business Online har generellt sett anslutit till det närmast placerade servercentret i förhållande till tenanten. Men det kommer alltså inte längre vara aktuellt efter den 31 juli 2021, dagen då Skype for Business Online inte längre stöds av Microsoft.

Den on premise-baserade versionen av Skype for Business har fortsatt stöd till den 14 oktober 2025. Det gäller både Skype for Business Server 2015 och Skype for Business Server 2019. För Server 2015 gör Microsoft sedan oktober 2020 enbart uppdateringar och ändringar som är direkt nödvändiga för fortsatt normaldrift (så kallad extended support). För Server 2019 fortsätter det generella stödet med ändringar och förbättringar (på engelska mainstream support) till 9 januari 2024. Både Server 2015 och 2019 har extended support till den 14 oktober 2025. Se den här sidan för information om Microsofts produktlivscykler.

Microsoft Teams mot Skype for Business

I ett blogginlägg från januari 2021 diskuterar Microsoft dagen då Skype for Business Online avvecklas. Där uppmuntras både Online- och Server-användare påbörja planeringen för att flytta från Skype till Teams.

Och det är helt enkelt så att Microsoft Teams och Skype inte är samma sak. Det innebär att ovana användare antagligen kommer behöva ett tag för att komma igång. Men i stora drag så är skillnaden mellan Microsoft Teams och Skype for Business främst att Teams är större – med mer funktionalitet, bättre användarupplevelse och effektivare Office 365-hantering.

Jämför Skype och Teams

För att jämföra Skype for Business och Microsoft Teams så finns flera smidiga översikter.

På Microsofts techcommunity-forum publicerades en översiktlig jämförelse mellan Skype for Business och Teams. Där finns även gott om resurser för att söka vidare information om olika delar av både Teams och Skype. Se den översiktliga jämförelsen här.

En mycket detaljerad jämförelse mellan Skype for Business och Microsoft Teams, som även jämför Skype for Business Online mot Server 2015 och 2019, har publicerats på en blogg av en Microsoft MVP. Med dess många uppdateringar så hålls den fortfarande aktuell. Se den detaljerade jämförelsen här.

Skype for Business och Microsoft Teams kräver båda licenser från Microsoft. Notera där att det är separata licenser för att använda Skype for Business och Microsoft Teams, men att båda bör finnas att välja i den prenumeration som organisationen har. Läs Microsoft artikel om licenstilldelning här.

Att byta från Skype for Business till Microsoft Teams

Tyvärr så är en flytt till Microsoft Teams inte något som sker per automatik. Att introducera nya plattformar och verktyg inom organisationer mottas sällan med öppna armar.

Men som tur är så finns en stor mängd resurser som hjälper till för att skiftet ska gå så enkelt som möjligt. Microsoft har även en sida med vanliga frågor om resan från Skype till Teams.

För att övergången från Skype ska gå i rätt takt så finns olika strategier. Bland annat så finns möjligheten att göra långsamma övergångar i den takt som användarna själva vill. I sådana fall passar ett samexistensläge som gör att både Skype for Business och Microsoft Teams kan användas under övergångsperioden. I samexistensläget kan funktionalitet mellan Skype for Business och Microsoft Teams användas parallellt, och ny funktionalitet kan gradvis implementeras. På så vis kan användare steg för steg bekanta sig med Teams. Läs mer i det här inlägget från Microsoft.

Men är Microsoft Teams rätt val?

En rimlig fråga att ställa är om Teams är rätt lösning för organisationen efter att ha använt Skype for Business Online.

I många fall är nog svaret ja, eftersom Teams bibehåller Microsoft-ekosystemet. Med dess många integrationer och funktioner som markant effektiviserar övrigt arbete i Office-applkationer så är Teams en bra utgångspunkt. Samarbets- och kommunikationsmöjligheterna i Teams är fler och bättre än i Skype. Teams kan till och med i sig själv bli en organisations intranätslösning. Vidare så besvarar Microsoft vissa vanliga frågor i en supportartikel om att uppgradera till Teams. Läs Microsoft-inlägget om att uppgradera till Teams här.

I andra fall finns det ett urval av spelare som har olika för- och nackdelar, bland annat Zoom, Google Meet och Cisco. It-tidskriften techzine.eu har gjort en jämförelse bland några av de vanligaste alternativen. Där argumenteras att Teams är extra bra att använda om organisationen redan har en Microsoft-baserad it-miljö. Läs Techzines hela artikel här.

Påbörja processen

I jakten på en säker och effektiv digital arbetsplats så gäller det att vara ambitiös. Eftersom det digitala landskapet är obarmhärtigt föränderligt så är det viktigt att utforma arkitekturen med både robusta rutiner samt en inbyggd flexiblitet.

Kontakta EdgeGuide om resan från Skype for Business till Microsoft Teams ännu väntar, så hjälper vi till med nästa steg. Se även vår sida om it-migrationer.

Vidare läsning

Få en uppfattning om funktioner i Microsoft Teams i vår lista över Teams-tips.

Råd för tenantsadministratörer finns i den här listan.

Magnus Roos

Magnus ansvarar för marknadsföringen och innehållet på EdgeGuide. Har du frågor eller kommentarer om något du läst? Skicka gärna ett mejl eller kontakta via LinkedIn.