Blogg

Medarbetarintervju: Projektledaren Rasmus Spendrup

Den tekniska projektledaren och rådgivaren Rasmus Spendrup (till höger i bild) började på EdgeGuide i slutet på maj 2021. Han har omfattande erfarenhet inom digital transformation och förändringsledning. Att Rasmus börjat på EdgeGuide är väldigt uppskattat. Dels för att han är bekant med flera på EdgeGuide sedan tidigare, men kanske främst för att han är mycket kompetent.

Under Rasmus första veckor på EdgeGuide så bjöd vi in honom till en intervju för att lära känna honom lite bättre. All text nedan är Rasmus ord, som utvunnits från intervjun.

Om Rasmus

Jag har haft ett ganska tidigt intresse för it. Det har på något sätt hängt med ända sen den här perioden, som de allra flesta har, då man funderar på vad man vill bli och göra när man blir stor. Och det är väl fortfarande en aktuell fråga för min del.

Det är viktigt att känna att man kan prova nya saker, att utmana sig själv för att utvecklas vidare. Den professionella delen av mitt liv är viktig för mig, för att det tar upp så stor del av tillvaron. Men jag försöker också ha en tydlig gräns mot mitt privatliv eftersom jag har två yngre barn.

Jag har ett ursprung från Danmark men har bott i Sverige i många år, och specifikt Stockholm i över 10 år. Jag bor tillsammans med min sambo och våra två barn. Mycket tid går åt till att hänga i parkerna med dem. Under helgerna försöker vi att åka ut till ett litet lantställe som vi köpte för ett par år sen, som vi trivs väldigt bra med. Vi gillar att vara ute, utanför den höga puls som är inne i stan.

Innan vi skaffade barn så försökte jag vara väldigt aktiv, på amatörnivå, i diverse idrottsliga sammanhang. Jag har lagt mycket tid på fotboll och även spelar mycket squash. I ungefär 10 år höll jag på med ungefär med maratonlopp runt om i Europa. Och jag hoppas att kunna få lägga lite mer tid på sådana aktiviteter snart igen, men just nu så lägger jag mest fokus på familjen.

Rollen på EdgeGuide

Allt är ju spännande, det är ju så nytt. Det är bara min andra vecka och jag håller på att skrapa lite grann på ytan – se vad det här innebär.

Min roll är teknisk projektledare och rådgivare. Eftersom det är vad jag har varit inslagen på sen tidigare så är jag glad att gå vidare i det spåret. Att fortsätta hjälpa andra i deras digitala resa. Vilket kan vara både högt och lågt.

Jag är en generalist som är mer djuplodad inom vissa områden, men försöker hålla en lite bredare blick. Och ta hjälp av duktiga kollegor, samt även på kundsidan, när det behövs. Helt enkelt, ta hjälp av duktiga människor som gör att vi kan få ett så bra resultat som möjligt.

Tiden innan EdgeGuide

Jag kommer från liknande roller. Dels så har jag jobbat många år på kundsidan på ett bolag som heter Dometic och var med när det startade år 2001. Jag jobbade där i 18 år med intern digital transformation, så det var mitt ansvar att förse verksamheten med lämpliga it-lösningar. Och för ett par år sen så valde jag att gå över till konsultsidan för att satsa enbart på publika molnlösningar. Bland annat så fick jag möjlighet att leda ett projekt om att gå från Notes till Microsoft och Office 365. Projektet innefattade migreringen av 66 kontor och fabriker i 31 länder i Nord-/Sydamerika, Europa, Asien och Oceanien.

För ett par år sedan bestämde jag mig för att gå över till konsultsidan för att satsa helhjärtat på publika molnlösningar. I och med att vi rullade ut Office 365 och en del andra produkter på Dometic så kände jag att ”det här vill jag bli bättre på”, ”det här vill jag hjälpa andra företag med också”. Och då föll det sig som så att jag började med Azure-spåret och Microsofts publika molnlösning. Främst som rådgivare, att hjälpa bolag att gå till Azure från olika utgångslägen.

Typiskt var att jag såg markbundna miljöer och en vilja att frigöra sig från traditionell IT-drift och inlåsningseffekter i befintliga avtal. Och då har jag hjälpt dem utvärdera vad en flytt till Azure skulle innebära, och ta fram en plan för framtida migrering.

Den digitala resan

I många fall kan den digitala resan vara synonym med att gå till molnet. Och jag har på något sätt köpt det konceptet till fullo, eftersom jag innerst inne tror att det är rätt väg att gå. Men det skulle ju kunna vara så att lösningen på något specifikt problem som ett bolag står inför, den ämnar sig inte för molnet. Och då behöver man också vara tydlig med det – att molnet är inte svaret på alla frågor. Utan då gäller det att hjälpa kunden med hur man bör tänka runt det: hur man löser grundproblemet på bästa sätt. Men många gånger så är molntjänster och -lösningar väldigt bra alternativ.

Så det är liksom väldigt utzoomat, hur jag närmar mig verksamhetens utmaningar. Men jag tycker att det är kul att vara i rummet när andra börjar förstå möjligheterna så att en lösning kan växa fram. De kanske inser att de inte är helt nöjda med hur de har det, och börjar utforska hur de skulle kunna göra det bättre.

Det finns alltid en anledning till att saker i it-miljöer blivit som de blivit. Därför försöker jag att hålla ett öppet sinne när jag engagerar mig i verksamheters utmaningar, och inte pressa fram nya lösningar. Det gör det också extra kul att vara med när andra börjar förstå möjligheterna. Om inte kunden får tid att absorbera ny information så kommer planen, genomförandet och framtida förvaltning nästan garanterat att gå sämre.

Rätt uppgift på rätt plats

Delade tjänster är ju något vi springer på överallt, hela tiden. Vi ser alla elscootrar som står på trottoarerna, vi har Uber, vi har Airbnb och så vidare. Känslan om att alla ska äga sitt eget och bara nyttja det ibland, det är inte riktigt försvarbart i längden. Om det inte finns alldeles särskilda anledningar till det, förstås.

På samma sätt som att det finns digitala tjänster ute i samhället så tror jag att man internt på bolag behöver anamma samma tänk. Att man inte behöver köpa egna lösningar för allting. Det går ju att anlita människor, men även resurser och produkter, när de behövs i någon form. För att det ska bli en effektiv och hållbar lösning.

På något sätt så blir det ju ett sätt att man lyfter sig, rent kunskapsmässigt, och då frigör tid. Om jag kunde frigöra mig från tråkiga sysslor hemma, då hade jag kanske gjort det för att ha mer tid att spendera i parken. Eller kanske planera för andra saker som är viktigare.

På samma sätt tror jag att företag och de anställda, om de har möjlighet, kan frigöra sig från det mest repetitiva, som inte direkt ger något mervärde. För att istället fokusera mer på verksamhetens nuvarande och kommande behov. Då vinner man nog på det i längden. Det är min känsla i alla fall. Det handlar delvis om hur man överlåter saker. Kanske inte nödvändigtvis till någon annan som behöver göra samma sak, utan att de man överlåter bitarna till kanske har effektivare och bättre verktyg. För om de gör det på ett bättre och effektivare sätt så är de ju bättre lämpade att ta hand om det.

Microsoft Azure-fokus

Som konsult fick jag möjligheten att jobba på ett litet nystartat bolag som där fokus helt låg på publika moln. Jag var då inställd på att jobba med Microsoft- och Office 365-nära frågor. Men samtidigt var efterfrågan stor gällande kunskap om Microsoft Azure-infrastruktur. Så jag fick mer eller mindre kasta mig in i det. Jag lärde mig tidigt att det finns många fördelar och möjligheter kontra traditionell IT-drift. Jag är tacksam för att jag fick möjlighet och förutsättningar att möta människor som var mycket kunniga inom Azure, som jag kunde ta hjälp av. Fortsättningsvis så tror jag helhjärtat på Azure, även om det finns konkurrenter som har liknande produkter. Jag vill fortsätta sprida budskapet om att drift i publika moln är värt att överväga.

Bortsett från arkitektur och teknik finns det fantastiska ramverk och verktyg framtagna av Microsoft för att underlätta molnresan. Till exempel Microsoft Cloud Adoption Framework och Azure Well-Architected Framework är båda otroligt värdefulla för alla parter i ett projekt. Ramverken täcker i princip alla delar från strategi till genomförande, modernisering och förvaltning. Bland annat introduceras The 5 Rs of Rationalization, en genialisk metod för att betrakta sina nuvarande tjänster och applikationer. Metoden gör det enkelt att kategorisera dem under Rehost, Refactor, Rearchitect, Rebuild eller Replace, för att sedan besluta om nästa steg.

Ofta så är Microsoft Azure någon form av hygienfaktor – det behöver finnas där för möjliggöra andra leveranser. Office 365 är väl benet som blir närmare själva leveransen – där finns verktygen för användarna som skapar verksamhetsnytta. Men det kan det ju förstås vara så att Azure kommer närmare närmare användarna på andra sidor, via exempelvis data warehouse-lösningar, AI och machine learning. Det är några exempel som gör att man kan börja nyttja möjligheterna inom Azure som också direkt underlättar i det dagliga arbetet.

Möjligheterna i Office 365

Jag är faktiskt väldigt glad att få återförenas med Office 365 nu när jag kommit till EdgeGuide. Men jag vill inte på något sätt tappa Azure-spåret eller sluta hjälpa bolag inom de frågorna. Men jag ser också framemot att få jobba med andra frågor, skulle jag säga. Jag kommer troligtvis fortsatt fokusera på Microsoft Azure, men jag uppskattar även Office 365.

Det kommer ju dessutom fler och fler avancerade verktyg i Office-paletten. Vi har ju exempelvis PowerApps, som är superhäftigt. Vi har också Power BI sedan tidigare som en del av Power-plattformen. Power BI gillar jag personligen väldigt mycket, som gammal Excel-nörd. Så det kickar igång något i min hjärna när jag får sitta med Power BI. Power-plattformen är en del av en jättespännande resa som så klart redan har startat. Men jag tror att det kommer bli mycket, mycket mer PowerApps framöver.

Jag skulle vilja lära mig mer om vilka möjligheter som finns i PowerApps, och i vilken utsträckning de lämpar sig. För jag tror att, ur ett rådgivande perspektiv, det i många miljöer finns saker som kan ersättas med mer kostnadseffektiva och flexibla produkter. PowerApps-flöden, Flow-automatiseringar och liknande är nog många gånger bättre än speciallösningar som man annars sitter lite grann i knät på.

Ambitionen borde vara att få maximal utväxling för tagna investeringar genom att synliggöra möjligheterna med de verktyg som finns. Det är bättre att tillämpa dem när det är möjligt istället för att rikta blickarna mot nya SaaS-lösningar. Och det är väl inte heller helt ovanligt om vi tittar på Office 365-spåret att det finns en del saker som man, rent licensmässigt, har möjlighet att nyttja. Men det kanske man inte har insett, eller att man inte kanske känner att man inte har förmågan eller tiden eller orken att ägna sig åt det.

Rasmus vill driva förändringsresor

Jag brukar faktiskt vara ganska öppen med det här när jag träffar kunder: att jag egentligen inte är speciellt intresserad av att vara projektledare. Men jag är väldigt intresserad av att genomföra förändring. Så just projektledarskapet i sig är lite av ett nödvändigt ont för mig. Men jag gör det gärna för att vi ska komma framåt.

Många gånger är det ju bara så att det saknas någon som kan driva saker och ting. För alla har ju redan saker och ting på sitt bord, innan man gör de här förändringsresorna. Så att det helt plötsligt skulle uppstå någon magisk tidsbuffert händer ju inte. Det skulle både vara konstigt och skulle nog inte vara bra heller, för då är det säkert något annat som är fel.

Projektledare och rådgivare

Jag har träffat jätteduktiga projektledare som gärna tar på sig projektledarrollen och leder projekt med bravur, men jag själv tycker nog att det finns roligare saker. Produkten är mest intressant för mig, och därför så brukar jag också försöka ge ganska mycket plats åt andra i projekten. Att det behöver inte vara så hårt styrt, egentligen. Utan det viktiga är att alla vet vad vi behöver leverera och sen ska vi gemensamt komma fram till hur. Sen kan jag hålla i formalian, hjälpa folk med det. Det är väl en sån lärdom från de här sista fyra-fem åren där det blivit mer aktivt projektledande, att det finns olika sätt att leda projekt på.

Jag tror det är lite som vi pratade om tidigare med PowerApps och programmerar-mindsetet. Att antingen så har man den inställningen, som gör dig till en både duktig och driven projektledare. Eller så har du inte det, och då går det liksom inte att hamna där om du inte har det i dig. Men man ändå kan komma ganska nära, och det är min ambition. Och så försöker jag också bli duktigare på rådgivningsdelen, så att vi gör rätt saker. Så det är spännande, just eftersom det är min roll: rådgivare och teknisk projektledare. Så försöker jag liksom att balansera dem. Men jag lutar väl mer åt rådgivning än åt projektledning.

Att vara kund till EdgeGuide

Ja, nu var ju det ett par år sen som jag lämnade Dometic. Men EdgeGuide och Dometic hade ett väldigt långt samarbete som inleddes på licensspåret ursprungligen. Så vi hade i många år en affärsrelation just bara kring licenser. Och jag kände dels att i det sammanhanget så hade vi ett väldigt fint samarbete och dels att vi hade en väldigt bra avslappnad men ändå professionell relation. Vilket jag uppskattar, att det inte var så mycket ”vi och dem”, utan snarare gemensamma frågor.

Så när vi fick möjligheten att samarbeta ytterligare så blev det inom Office 365-spåret. Och då blev jag väldigt glad över att vi lyckades få EdgeGuide som partner för den tekniska delen. Där tog EdgeGuide fullt ansvar för den tekniska migreringen. På sikt levererade EdgeGuide även Adoption-tjänster och det berodde ju på att vi var väldigt nöjda.

Ansvar och transparens

Med oss som kund så höll EdgeGuide en bra och transparent dialog – även när saker satt sig på tvären. Det fanns liksom ingen stolthet eller problematik kring att det händer saker, utan det fanns en trygghetsingivande öppenhet. Det var ingen som satt på läktaren och pekade på andra sidan och sa ”det här borde jag fått reda på innan, eller det här borde du ha levererat” och så vidare.

Den tekniska migreringen gick som det var tänkt. EdgeGuide höll budget och deadline, all data blev migrerad. Hade vi haft en ”vi och dem”-situation så hade det snabbt kunnat skära sig på vägen. Så det uppskattar jag extremt mycket. Och det vet jag också att andra inom Dometic uppskattade.

Kommunikativa arbetssätt

När jag senare blev konsult så tog jag faktiskt med mig det: ”hur skulle EdgeGuide hantera den här situationen” och ”vad skulle den personen säga i den här situationen”. För jag kände att upplevelsen som jag fick i samarbetet med EdgeGuide, den typen av känsla ville jag leverera till mina kunder inom bolaget jag gick till. Att de skulle känna att jag tog fullt ansvar och att jag kunde vara transparent med när jag tyckte att någonting inte blev bra, och så där. Så det blev en sak som jag faktiskt tog med mig, som jag noterat mig själv i att tänka ”hur skulle EdgeGuide ha agerat i det här läget?” Det är ju faktiskt också en del av varför jag är här.

Jag upplever att jag kan känna mig stolt att jag kommer från det förra bolaget, delvis för att vi hade en väldigt bra relation med våra kunder. Och det är något som jag vill jag fortsätta känna. Man ska inte behöva be om ursäkt för sina kollegor eller hur bolaget hanterat saker. Jag vill inte heller sitta på något stelbent bolag där det inte finns utrymme för flexibilitet, och jag visste att EdgeGuide inte drunknar i byråkrati. Så det är viktigt för mig, annars tar det alldeles för mycket energi och det blir inte bra. Liksom, oavsett vad jag gör så blir det ingen bra kundupplevelse.

Rasmus målsättningar

Jag hoppas på något sätt även kunna leverera uppfattat värde, både internt och externt. Så det är väl den ambitionen jag har. Och sen hoppas jag att det blir en rolig resa med många nya saker som händer, som skulle vara kul att få uppleva tillsammans med bolaget.

Dels vill jag känna att jag kan bli en del av EdgeGuide, och det är jag inte på något sätt orolig för. Och det var känslan jag omedelbart fick när jag gick genom dörren: att här är liksom en tight grupp men med öppna dörrar. Så det är jätteroligt att alla jobbar för bolaget – inte för sig själva. Jag hoppas även att jag kan ta med mig något nytt till EdgeGuide, exempelvis som att komplettera den befintlig rådgivningen inom Microsoft Azure. Jag tror även att jag kan bidra till den strategiska rådgivningen, med bas i EdgeGuides nuvarande och välfungerande koncept.