Anton Lövmar2018-10-22

Ny lösning erbjuder centraliserad hantering av innehåll i SharePoint

Microsoft tillhandahåller ett rikt ekosystem av web parts som hjälper dig när du ska skapa en struktur för din webbplats och bygga den i SharePoint. Men, när du vill organisera och centralisera hanteringen av redaktionellt innehåll i SharePoint räcker inte standardutbudet riktigt till. Med vår nya lösning IntranetPublisher - som vi kommer att lansera på ESPC18 - förvandlar vi SharePoint till ett riktigt CMS som erbjuder centraliserad hantering av innehåll och fungerar med alla befintliga SharePoint-funktioner.


Hur man bygger sidor i SharePoint har förändrats en hel del under de senaste åren. Web parts, även kallat webbdelar, är en viktig del i den utvecklingen och är numera mer eller mindre normen för att bygga moderna sidor i SharePoint. Web parts erbjuder allt från enkla textrader, nyhetsflöden och kalendrar till integrationer med andra system som Power BI. Microsoft tillhandahåller som tur är ett rikt ekosystem av web parts som hjälper dig när du ska skapa en grundstruktur för din webbplats och sedan bygga den i SharePoint. Men, när du vill organisera och centralisera hanteringen av ditt SharePoint-innehåll räcker inte Microsofts standardutbud riktigt till.

Ett bra exempel är 'Text' en web part som Microsoft erbjuder. 'Text' är lätt att lägga till och användarvänlig, men du har ingen möjlighet till att återanvända innehållet du skapat på flera sidor på din webbplats. Självklart kan du kopiera textinnehållet till nya sidor och även kopiera själva sidorna, men att arbeta på det viset kräver en hög manuell arbetsinsats. En insats som blir påtaglig när det sedan krävs uppdateringar av innehållet. Vid en uppdatering behöver man gå igenom alla 'Text' web parts och uppdatera dem individuellt, utan att ha någon som helst aning om vilka sidor som innehåller den specifika texten.

Vissa tycker att lösningen är att lägga till en helt separat intranätplattform till SharePoint och köra hela webbplatsen i den miljön. Det finns emellertid ett enklare sätt att lösa problemet som ger dig centraliserad hantering och där du behåller tillgången till alla SharePoints uppdateringar och komponenter. Genom att utnyttja tre små nya web parts för dynamiskt innehåll har vi kommit på ett sätt att förbättra hanteringen av innehåll i SharePoint och arbeta med vad Microsoft redan tillhandahåller istället för att ersätta det. Resultatet är vår lösning IntranetPublisher som vi kommer att lansera på European SharePoint Conference 2018 (ESPC18). IntranetPublisher förvandlar SharePoint till ett riktigt CMS.

I IntranetPublisher har vi skapat en ny web part – 'Article' – där du lägger till innehåll istället för att skriva innehåll i en 'Text' web part. 'Article' har en förbättrad rich text editor som ger fullständig kontroll över HTML-markup och redigering. Innehållet lagras inte på den faktiska sidan utan i en central SharePoint-lista. På sidan sparas bara en pekare till innehållet. Det innebär att en artikel kan återanvändas hur många gånger som helst på SharePoint-webbplatsen och när den redigeras sker uppdateringen centralt och reflekteras på alla platser där den förekommer ... vilket gör livet mycket enklare för alla intranätredaktörer i världen.

Med IntranetPublisher förvandlar vi SharePoint till ett riktigt CMS som erbjuder centraliserad hantering av innehåll och fungerar smidigt med alla SharePoint-funktioner. Det låter redaktörer fokusera på att skapa bra innehåll istället för att spendera tid på ”sök och ersätt” och ”kopiera och klistra in”.

Är du nyfiken på att få veta mer om IntranetPublisher redan nu? Ring Ali Qureshi på 070-321 11 15 eller skicka ett mail till ali.qureshi@edgeguide.com.

Klicka här för att läsa den engelska originalversionen av blogginlägget på SharePoint Europe!